Oma 65 eluaasta jooksul olen tähele pannud, et ikka on vahel aegu, kus lilli ei nuusuta ja marju ei nopi, sest maa on jääs ja muru asemel lumevaip. Pole hullu , poole aasta pärast on õu lilli ja kõht marju täis, sest ajad ju mööduvad. Mudelite maailmas on hetkel siis ka mingi jääaeg ja seepärast ma iga-aastast mudeliaasta-teemalist lugu kodukale valmis ei kirjuta. Nende lugude teravik on ikkagi uutel toodetel ja tehnilistel lahendustel, aga sel aastal ma neid kataloogidest ei näe. Koroona, logistika ja poliitika on harjumuspärase mudelimaailma korralikult segi löönud, samas kollektsionääre ja maketiehitajaid praegused hädad ei takista – seega on foorum hetkeseisudest kirjutamiseks kõige õigem koht. Teil kõigil on võimalus lisada oma tähelepanekuid ja teadmisi – ikka selleks, et leida ka praegusel ajal need kõige õigemad mõtted ja lahendused oma maketi jaoks.
Neid firmasid, kes tunduvad jätkavat enam-vähem sama hooga, ikka on ka; Viessmann, Tillig, Piko, Noch ja Auhagen. Busch´i kohta peab ütlema juba „nii ja naa“, sest mudelautosid ja igatsorti lisavidinaid tuleb juurde palju, aga viimased 10-15 aastat lipulaevaks olnud HOf mõõtkavas väli- ja kaevandusraudteed, on koos lisadega, teinud läbi tubli tagasilöögi. Uute mudelite arv (nii veerem kui hooned jm) võrdub nulliga ja eelmistel aastatel toodetu laojäägid on kataloogides ka minimaalsed.
Vene ja N-Liidu kirjetega uusi mudeleid peaaegu enam polegi. Tähelepanu äratab siinjuures Herise uudistoodete valik; mitu erinevat HO mõõdus Ammendorfi reisivagunit, aga Hiina pardakirjetega ja rongijagu (komplekt) ka Valgevene raudtee värvides. Kas see viimane ka veel täna kataloogidest vastu vaatab, ei tea. Võrdluseks toon Modellbau-Veit vastukaja Ukraina sõjale. Juba aastakümneid valmistas see firma kitsarööpmelise auruveduri GR metallist mudeleid. Hind oli suht soolane, aga vargsi lootsi, et ehk kunagi jõuab see mudel ka minu maketile. Tegelikult on sellest mudelist 3 erineva pardakirjega versiooni; GR (kirillitsas) ja 2 saksa kirjetega. Tänaseks on see kirillitsaga kaetud mudel listist eemaldatud. Võimaluse, et toode on ära ostetud, ma välistan, sest mudeleid müüakse kahel kujul – juppidena ja valmismudelina. Seega on tegelikult ära koristatud vaid vene dekaalid.
Märke tegevuse lõpetamise kohta leiab Euroopa tootjate seast palju. Ametlikult on endast teada andnud LDT, Kleinbahn ja Lok-Shclosserei (kõigi aastakümnete pikkune tootmiskogemus ja sadadesse ulatuv sortiment). Esimeseks märgiks võimalikust sulgemisest on uudiste listide ära jäämine ning hetkel on samas staatuses Gützold, Weinert, PMT ja Modellbau-Veit.
Ega firmad oma raskustest avalikult rääkida ei armasta, siiski mõned erandid on. Uhlenbrock kavatseb tuua sel aastal välja 13 uut toodet aga esimest müügipäeva välja ei kuuluta, viidates otse ja ausalt elektroonika detailide tarneraskustele. Tähelepanuväärse teate on oma kodulehele üles pannud ka HO mõõtkava veeremit (sh ka kitsarööpmelised) tootev Panier ja jutt käib HO mõõtkavas 2-teljelise Wismar-bussi kohta. Niisiis ütlevad nad, et selle mudeli viimane partii tuleb müügile novembris 2022 ja ettetellimise viimane päev on 20 juuli 2022 ning järgmine partii tuleb müügile 2025 aastal. See täpselt ettearvestatud 3 aastane paus tõmbab tähelepanu. Kas võib arvata, et tootmine tuuakse Hiinast ära Euroopasse või väga lähedale?
Umbes samasugused mõtted tulid pähe siis, kui tutvusin märtsi lõpus Roco viimase kataloogiga – lehekülgi oli palju aga pildid olid suured ja paljudel neist näidati hoopis prototüüpe. Uusi mudeleid oli samas harjumatult vähe ja ka vanade laojääkide osa kataloogis oli palju väiksem, kui harjunud oleme. Roco on teadagi ka HOe veeremi kauaaegne tootja ning nii mõnigi asi pidi sealt ühel päeval ka minu maketile maanduma. Tendriga auruvedurite uusi mudeleid (nö korduspartiid) sel aastal ei tulnud ja vanad olid ka kõik juba läbi müüdud. Hea oli, et ühes e-poes, kust ma kitsarööpmelise varustust lisaks ostan, oli veel järgi Austria kirjetega 0-4-0 tüüpi vedur, ostsin selle kohe ära ja praegu on see juba kulleriga teel minu poole. Viimase hetke ost? Ilmselt küll. Ahjaa, hinnad on praegu ju ka stabiilsed – veduri leidmisest ostu sooritamiseni võtsin aega umbes poolteist päeva ja selle aja jooksul lisandus vedurile 2,35€ ja kinnisele kaubavagunile 0,56€!
Rongimees Einar