„Nagu välk selgest taevast“ – selline on minu hinnang e-kirjale, mis 1 septembri õhtul minu postkasti potsatas. Valga Muuseum, küsis, et kas ma olen nõus neid lastenurga maketi ehitamisel abistama. Ühe stardika olid nad juba ära ostnud, aga siis jäid teema edasi arendamisega hätta. Pealegi, oli asjaga päris kiire, sest soovisid selle juba novembri kuu jooksul enam-vähem valmis saada. Tähtaja põhjuse leiame ajaloost - täpselt 135 aastat tagasi, täpsemalt 19 novembril 1887, avati rongiliiklus Tartu – Valga liinil.
Juhtumisi oli minu jaoks selle kooliaasta algus eelmistest erinev ja tunnid algasid alles 12 septembril – seega oli mul pea 2 nädalat aega, mis teede- ja situatsiooniplaani väljatöötamiseks ning ostunimekirjade koostamiseks vaja, täiesti olemas. Võtsin pakkumise vastu.
Esimeses telefonivestluses selgus, et makett peab tulema 2 teega ja minus äratas see imestust, sest 2-teeline raudtee seondub nagu rohkem Tapa – Tallinna või Tallinn – Keila raudteega. Igaks juhuks palusin oma nägemuse maketist vaba käega üles joonistada ja seda pilti Te siin näetegi. Eesti keele väljendusrikkus on uskumatult lai, isegi „2-e teeline raudtee“ pakub mitmeid tõlgendusvõimalusi!
Mulle hakkas muuseumi pakutud idee meeldima, sest oma lihtsuses ja mängulisuses on see ju lausa geniaalne.
Täna näeb situatsiooniplaan välja selline, mis algsest erineb vaid paari detaili võrra. Piko ballastiga rööpaid pole ma varem käes hoidnud ega ka plaanile pannud. Teede valikust puuduvad fleksid ja seega on kasutusel vaid standardsuurusega jupid. Eeldasin, et Valga idee väljamängimine rööbastega saab olema paari õhtu sisuks, aga seekord suutsin siis ka end üllatada ja mõlemad ringid said täpselt kokku (arvuti lubab maksimaalseks hälbeks ringi sulgumisel kuni 3mm) vähem kui tunniga (just sellisena näete neid ka plaanil).
Et makett on üsna suur (tagumine äär 2492mm, vasak külg 1990mm, kokku umbes 4m2), siis otsustasin panustada kujundamisel suurtele objektidele ja vahemaadele. Ka see vaatenurk on minu jaoks esmakordne, sest kõik varasemad plaanid on maadelnud ruumipuudusega ja üritanud asju võimalikult tihedalt kokku suruda.
Nüüd on paras aeg küsida, et kuidas see makett siis nii ruttu valmis saab, kui mina ise loodan hakkama saada enam-vähem 10 Valga sõiduga (a´ 5 tundi seanss). Valga Muuseumi juures toimivad mitmesugused töötoad, mille sisuks on erinev meisterdamine ja nokitsemine. Maketi ehitamise jaoks on siis ka oma töötuba, kus vabatahtlikud huvilised õpivad ära töövõtted ja panevad oskused maketile. Majade kokku panek on tänaseks praktiliselt lõpetatud ja eks see ikka üks talentide otsimise konkurss ka oli - mõni proovis ja rohkem ei soovi, samas leidsime üles ka tõeliselt kuldsed käed. Nende kanda jääbki ka suur osa kujundusega seotud töödest (katmine kipssidega ja kruntvärviga, erinevate pahtlite paneks, staatilise muru panek, purud, puud ja põõsad jne..). Loomulikult käib iga töölõigu juurde ka väike minupoolne töövõtete tutvustamine.
See pilt on tehtud 11 oktoobril – alumine ring on valmis ja vedur teeb esimest proovisõitu. Tegelikult oleks pidanud see juhtuma juba 4 oktoobril, aga maketi aluse ehitamine oli minu jaoks , nagu külm dušš. Puutöömees, kes aluse tegi, oli muidu tore mees, aga valesid otsuseid võttis vastu palju, pärast oli ise ka õnnetu, et niipalju viltu läks. Kõigepealt ei saanud ta hakkama aja planeerimisega – alus oleks pidanud esialgsete plaanide järgi olema valmis juba 4 oktoobril ja 2-korruse ring töötama hiljemalt 11 oktoobri õhtuks (tegelikult toimus esimene sõit alles 1 novembril). Teine suur apsakas oli vale materjali valik – tume veekindel vineer on viimane asi, mida maketi ehitamiseks kasutada.
1) Joonte ja mõõdupunktide peale kandmine pliiatsiga küll õnnestub, aga nende nägemiseks peab väga lähedalt vaatama. Valge marker praktiliselt märke endast maha ei jäta ja vedel kriit on ainus, mida kasutada saab. Paraku peab kriidipliiats olema joonistamise ajal aluse suhtes täisnurga all ehk siis kontuurjoonte tõmbamisel mingi objekti järgi, tekid 2-4mm nihe joone ja tegeliku piiri vahel.
2) Ka kruvidesse ei suhtu veekindel vineer kuigi sõbralikult. Isegi isepuurivate kruvidega kinnitamisel oli vaja kasutada füüsilist jõudu. Et 2-e korruse plaatide ja neid üleval hoidvate distantsklotside kinnitamine oli minu rida, siis lahendasin probleemi kahe akutrelli abil, mille Tartust kaasa võtsin. Ühega puurisin plaati augu sisse, et siis teise abil kruvi distantsklotsi sisse kruvida. Rööpad kinnitasin Piko rööpakruvidega (1,4 x 18mm), mille ristpea oli nii väike, et ainult kellasepa kruvikeeraja sobis. Võtsin jällegi 2 akutrelli, ühega puurisin 1,5mm läbimõõduga augu umbes 2/3 plaadi paksuse jagu ja sealt edasi teise puuriga (0,8mm) veel millimeetri-paar. Kellasepa kruvikeeraja jaoks oli seda materjali jäikust ikkagi liiga palju, nii et viimase millimeetri keerasin sisse väikeste näpitstangidega!
Puutöömees oli materjali ostes panustanud tugevusele ja võimalikele tagasilöökidele maketi ehitamise ajal, mille just see liigne tugevus koos tumeda tooniga esile kutsus, ta siis mõelda ei osanud.
Sellisena nägi maketi ehitus välja 18 oktoobril, kui tööriistad juba kotti pandud ja jalad hakkasid rada rongijaama minekuks otsima. Võidujooks ajaga kogub tuure, aga see ei olnud ainuke võidulidumine, milles pidin selle maketi jaoks osalema. Tühjenevad poeletid ja tootjate laoriiulid oli ootamatu paratamatus, millega tuli tegeleda. Veel aasta tagasi, kui enda maketi jaoks asju ja materjale ostsin, oli piilt hoopis teine.
Ülemisel korrusel hakkab muuseumirahva soovil sõitma 2-e vaguniga diiselrong „Sinine porgand“. Kui Piko kodulehele sobivat mudelit otsima läksin, leidsin ainult ühe, see oli sinine „Stadler GTW 6/2“ ja kõrval oli kollane märgike, mis tähendab siis, et viimane. Kätte saime! Hobimaailma kaubariiulid said veelgi rohkem kannatada ja neid asju, mille laoseisuks jäi peale ostu sooritamist „0“, oli kümne ringis.
25 oktoobri õhtuks oli siis pilt selline – 2-e korruse vineer on kinnitatud, aga rööpad veel lahti ja sillapostid samuti (alusele kinnitamata ja ülevalt poolt liimimata). Sillapostid saavadki selle jutuosa juhtlõngaks. Septembris selgus siis, et ainuke koht, kus neid nii vajalikke asjakesi osta saab, oli Modellbahnshop-Lippe (ka tootja ladu oli tühi). 24 septembril vormistasin siis ostu ära ja paki sain kätte …. 22 oktoobril!
Lippe kaubavalikut uurisin septembris palju ja silma jäid suured muutused – sortiment oli oluliselt vähenenud ja paljudele, veel listi jäänud toodetele, oli juurde pandud sildid „Uus partii saabub oktoobris“, „Saabub varsti“ või „Ettetellimisel“. Muidugi oli ka neid, mille laoseisu näitavas „fooris“ oli hall ehk maakeeli „0“. Mina panin oma tellimuse sisse loomulikult vaid neid asju, mille kõrval ilutses lubavalt roheline märgike.
Ostuhetkel ja ka paar päeva hiljem saadetud (seega üle kontrollitud) arve näitasid, et kõik tellitud kaubad on ka tegelikult olemas ja nii ma arve siis ära maksingi. Paari päeva pärast tuli teade, et üks automudel, mille ma enda maketi jaoks osta tahtsin, oli listis arvutivea tõttu ning selle eest küsitud raha tagastati minu arvele. Nüüd läks veel paar nädalat, ja kui pakki ikka veel ei tulnud, tegin juba järelpärimise. Vastati, et üks osa tellitud kaubast (sillapostid siis) on alles teel poe poole ja kui kohale jõuavad, panevad paki kohe teele. Seega on hakanud ka Lippe müüma kaupa, mida reaalselt veel riiulitel ei ole!
21 oktoobri hommikul selgus, et koos „Postimehega“ oli Express Post pannud minu postkasti ka ühe lihtkirja. Kirja saatjaks oli Itella Smartpost ja nad kirjutasid, et on saabunud üks pakk, mis igatseb minu juurde jõudmisest ning paluti kohesest võtta nendega võtta ühendust telefoni teel. Järgmise päeva pärastlõunaks oli pakk ilusasti Kvartali pakiautomaati jõudnud. Ostu vormistamisel panin tähele küll. et Lippe on järjekordselt kullerteenuse firmat vahetanud ja seekord oli selle rea peal mingi Eestis täiesti tundmatu tegija. Kui paki kätte sain, vaatasin kohe üle, et mida siis paki peale kirjutatud on – peale posti aadressi mitte midagi (ei telefoninumbrit ega e-posti aadressi). Lippe üritab ilmselt iga hinna eest hoida taset „üle 100 eurose paki kätte toimetamine 3.90€ eest ja nagu nüüd teame, kvaliteedi langemise hinnaga. Ahjaa, teade paki teele saatmise kohta Saksamaalt ja jälgimine teekonnal kuuluvad nüüd ulmekirjanduse valdkonda!
See pilt on, nagu eelminegi, tehtud 25 oktoobril, aga see on ka esimene kord, kus midagi hakkab ilmet võtma ka tagumise ääre juures. Nädala pärast, järgmisel teisipäeval siis, lähevad rööpad kinni, juhtmed külge ja Sinine porgand teeb oma esimesed ringid. Seejärel läheb lahti alusmaastiku ehitamiseks ja mõned tunnelisuud jõuab ka ära panna. Seekord on nii tunnelisuud, kui ka tugimüürid Noch´i toodetud ja see minu jaoks esimene kokkupuude , sest varasemalt olen kasutanud Falleri analoogset kaupa. Falleri omad on üle poole õhemad, pehmemad ja neid on kergem lõigata, samas tuleb neile alati ka vineerist või vahtplastist tugevdav alus paigaldada. Noch´i omad saavad hakkama ka iseseisvalt (ilma tugevdusteta), ainult natuke liimi tuleb lisada, et rändama ei läheks.