See on nüüd küll üks kohustuslik foto, sest iga uus vedur ju tuleb sillal ära pildistada! Samas on pildil näha ka 3 Welbergi tehtud kõrgemat põõsast (ladvad paistavad sildade otste juures). Seekord on need kõik ühekaupa, sest kõrgete objektide (sild, järsak, maketi raam) kõrval pääsevad need ka üksikult mõjule.
Vaadet ringi tagumises osas sõitva rongiga olen proovinud juba varem mitu korda pildile saada, paraku jäi kontrasti väheseks (roheline vedur ja vagunid keset rohelist muru rohelise metsaga foonil).
Veetorni olen selles vaates juba mitu korda pildistanud, aga seekord on tulemus väheke teistsugune. Paar nädalat tagasi saabus ühe kosmeetikatoodete pakiga ka firma saadetud tasuta kingitus – 3-e AA patareiga töötav LED-latern. See oli just see, mida ma vajasin. Mitu päeva tegin ühes majaosas elektritöid ja paar päeva oli vool kilbist üldse lahti ühendatud. „Jaaniussike“ nööriga randme küljes rippumas, sai kõik tööd ära tehtud ja nüüd siis proovin ka pildistamisel abiks võtta. Laevalguse omapära tõttu on veetorni külge ehitatud pumbamaja alati varju jäänud, tänu „jaaniussikesele“ näeb ehitist nüüd ka valguse käes.
Udune, kuid oluline pilt. Reeglina makettidel kõrguse piiranguid ei ole, pane peale kasvõi tuulegeneraator või teletorn. Minu maketil on asjad täpselt vastupidi ja seda ma selle pildiga näidata tahangi. Niisiis on maketil akendega kaas peal ja akna materjaliks kasutatud PVC selle udu sinna tekitabki. Veetorni kohal tundub olema ruumi küll - kõrgus plaadi pinnast (130mm + 3mm korki) on 133mm. Sealt natuke paremale, külapoe taga kõrguva puuga, on juba teistmoodi. Pinna kõrguseks (vahtplast) on 18mm ja puu enda kõrgus 140mm. Vahekaugus plaadist kaane põikpuuni on 162mm ja õhuvahe jaoks jääb siis (162 – 158) 4mm.
Selle jutujupi teemaks on „Segase majanduse Geograafia“. Alustuseks lahkan veidi illustratsiooniks olevat pilti. Eesti puidust tehtud ja Venemaal tehtud vineeriga kaetud raamil on Inglismaal tehtud rööpad, mis saavad voolu läbi Jaapanis tehtud adapteri ja regulaatori. Rööbastel seisab Austrias tehtud auruvedur, mille taga on Saksamaal tehtud Poola kinnine kaubavagun ja Austria palgivagun. Veduri tagant paistab maja juures USA firma Hiinas toodetud ministseen „Pesupäev“.
Kuidas mulle see idee, et vaadata maketi peale, alla ja kõrvale, geograafilises vaates, pähe tuli, ei tea - lihtsalt tuli ja ära ei lähe ning rahu tuleb alles siis, kui olen paberile pannud ja ekraanilt näidanud. Loomulikult ei koosta ma listi keeruliste seostega lausetest ja kui mõni tulebki, siis pole see minu vaimusünnitis – mina ainult kirjutasin üles.
Austria. Roco auruvedur 399.02 ÖBB, Tilligi toodetud palgivagun
Eesti. Raami puitmaterjal, Eskaro puiduliim ja PVA, minu enda käsitöö, maketi peateema, jne…
Hiina. Leidsin ainult 3 toodet/gruppi – Liliput´i (Inglise firma Bachmann tütarfirma Saksamaal) toodetud Austria tankveduri U1 mudel, Woodland Scenic´u (USA) toodetud ministseen „Pesupäev“ ja bambusest tooted (grilltikud ja sushi matt).
Hollandi. Martin Welbergi toodetud põõsad, rebitavad põõsad ja madalad murulätakad.
Inglismaa. Peco rööpad ja pöörangud, pöörangumootorid jm . Bachmanni Saksamaal töötava tütarfirma Liliput Hiinas toodetud Austria tankvedur.
Jaapan. Kato (kaubamärgi järgi tütarfirma Kato-USA) Jaapanis toodetud adapter ja regulaator.
Läti. Läti kasest tehtud puidust noad (palksauna katusematerjal).
Poola. Pafawag reisivagunite prototüübid on toodetud Poolas, PMT Saksamaal toodetud kinnine kaubavagun on Poola vaguni mudel.
Prantsusmaa. Semelier´i toodetud värvipigment
Rootsi. Saksa firma Joswood toodetud Rootsi prototüübipõhised hooned (jaamahoone, abihoone, jaamapeldik) ja Saksa firma Falleri toodetud Rootsi külapood (eestindatud minu poolt stiilis „50 aastat viljastavaid tingimusi“.
Saksamaa.
• Auhagen; vedurikuur, veetorn, plastid hoonete ehitamiseks
• Brawa; pistikuga klemmliistud
• Broxxon; minitikksae terad ja hoidik, lauakruustangid
• Busch; puhastusplöga „Cyber Clean“, traktorid MTS-80 ja RS09, auto UAZ 469, võrkaed veekraan ja depoo laadimistorn, erinevad pinnakatte purud
• Egger Bahn; werklok nr 4 (2-teljeline väliraudtee dresiin)
• Faller; maamajad (komplekt „2 suvilat“), Rootsi külapood, dekolapid „Soo“ ja „Metsaalune“, komplekt „3 raudteemajanduse putkat“
• Joswood; laser-cut tehnikas jaamahoone, abihoone, jaamapeldik ja kütusetankla
• Juweela; komplekt „Vanad autokummid“
• Noch; Liiv, kruus, staatiline muru, lehestikud, erinevad liimid, akrüül-spray, laser-cut tehnikas töökoda, 16-osaline komplekt „Segamets“
• PMT/Tehnomodell; kinnine 4-teljeline Poola kaubavagun
• Preiser; komplekt „Puuriidad ja palgihunnikud“
• Silhouette; rebitavad põõsad, lilled
• Tams-elektronik; kvartsliiv
• Tessa; liim Tessa-Alleskleber
• Tillig; 4-teljeline Austria palgivagun, rööpavoolu detektor
• Uhuu; liim Uhuu-Alleskleber
Soome. Käsitöö spaatlid
Tšehhi. Jiri Indra tehtud vedur TU2, Pafawag reisivagunid ja 4 väliraudteede kaubavagunit (täpsustuse leiab märksõna „Venemaa“ alt), Model Scene; puude varjealune, kuur, komplekt „2 varjualust“, CMK pulbervärvid.
Valgevene. Busch´i toodetud traktor „Belarus“ MTS-80
Venemaa. Internetis ja etiketil üritatakse jätta muljet, et HOe veerem (TU2, Pafawag vagunid ja väliraudteede vagunid) on toodetud Venemaal ning tootjaks märgitakse interneti aadress 750mm-punkt-ru, mis on tegelikult mudelite tootja, Tšehhis elava Jiri Indra venekeelne kitsarööpmelise-teemaline koduleht. Tegelikult on Venemaal toodetud vaid maketi ehitamisel kasutatud vineer, mõned akrüülvärvid ja nende lahusti. Tinglikult seostuvad ka Busch´i toodetud UAZ 469 ning veeremi mudelid, mille prototüübid on valmistatud Venemaal (täpsemalt küll N-Liidus).
USA. Woodland Scenicu tooted; puhastuskomplekt „Tidy Track“, puistematerjalid (sh lehtpuude aluslehestikud), rööbaste ja liiprite värvimise markerid ja ministseen „Pesupäev“ (toodetud Hiinas). Revelli värvid, mis pannakse purki tegelikult Saksamaal.