Tere,
Käin igaks juhuks oma algaja maketiidee ka kommenteerimiseks välja.
Varasemalt maketiehituskogemust pole (kui mitte arvestada aastal umbes 1984 Tallinna Pioneeride Pakees "osavate käte" ringis mõnede detailide vineerist väljasaagimisega sealse maketi jaoks). Seni olen ise lapsepõlves ja nüüd koos oma lastega ainult põrandal rongidega mänginud. Oman ettekujutust peamiselt Piko toodangust.
Joonisel on punktiiriga tähistatud mööbliesemed, millele maketialus toetuma hakkab. Maketialus ise koosneb kolmest moodulitest, mis on tähistatud jämeda musta pidevjoonega. Parempoolne suurem moodul on juba olemas - see toetub varasemalt ehitatud labürindiläbimisroboti testrajale, seepärast on sellise suuruse- ja kujuga.
Teemaks on meil koos lastega loodud Eesti-taoline fantaasiamaailm "Präänikuküla". Ajastu on umbes III, aga väga rangelt ei järgi.
Raudteed: Piko A koos külgeehitatud ballastiga. Ma küll natuke kahtlen kas ma panen ikka kogu selle raudtee koos ballastiga maketile - siis tuleks präänikuvabrik, ülesõidud ja depoo ballasti võrra kõrgemale tõsta, sest neil on ilma ballastita rööpad sisse arvestatud. Aga see pole vast probleem.
Juhtimine: analoog. Kuna mul tuleb programmeerimine paremini välja kui igasugune käsitöö, siis hakkab kogu juhtimine käima tahvelarvutis äpp-is. Äpp saadab korraldusi üle Bluetooth-i Arduinosse, mis seepeale teostab maketil erinevaid lülitusi. Kasutan Arduino Mega-t, sest lüliteid saab palju olema: erinevad raudteesegmendid, pöörangud, tõkkepuud, semaforid, hoonete valgustus, tänavalaternad perroonil ja jaamahoone ees, jne. Sealt edasi on juba lihtne automatiseerida semafore, tõkkepuid jne. kuni täisautomaatse "demo mode"-ni.
Erilist maastikku ei hakka tegema. Künkaid ja mägesid ei planeeri - asi tuleb ühele tasapinnale. Mõtlesin kasutada muru- ja kruusamati tükke ning kleepida peale puud, põõsad ja puhmad. Võibolla kunagi hiljem ehitan ümber künklikumaks ja tõetruumaks.
Veerem:
- kohalik Ukulinna-Peedimäe reisirong lühikeste reisivagunitega, peatub joonisel perroonist ülalpool, toob ka posti.
- Ukulinna-Tuutulinna kiirrong pikkade reisivagunitega, peatub joonisel perrioonist allpool.
- kaubarong mitmesuguste kaubavagunitega - veduriks Piko "BR 01" aastast umbes 1985, sõidab kaubajaama, kus liigutatakse ja haagitakse kaubavaguneid.
- väike manööverdusvedur "Kö 1" vms., mis töötab kaubajaama ja präänikuvabriku piirkonnas, liigutab kaubavaguneid, komplekteerib kaubarongi, ööseks sõidab depoosse.
Signaliseerimine on mul seni uurimata teema. Tahaks kasutada mehaanilisi semafore.
Samuti on uurimata sidurite teema. Tahaks, et teatud kohtades (joonisel sinised nelinurgad) saaks nupuvajutusega vaguneid lahti haakida.
See saab olema mängimismakett, ehk suhteliselt dünaamiline. Inimfiguure ei kinnita maketile - need liimisin väikestele läbipaistvatele alustele, et saaks mängu käigus tõsta kuhu vaja. Muide - osadel inimestel on meil juba nimedki pandud ja lood välja mõeldud. Näiteks:
- Hr. Aleksander Semaforitross - Präänikuküla jaamaülem, endine Pontšikuküla jaamakorraldaja, kogenud raudteelane, motohuviline.
- Hr. Leopold Sahvriuks - präänikuvabrikant, Präänikuküla üks suurimaid tööandjaid. Lisaks ka kohaliku kultuuri- ja karskusseltsi esimees ning laulu- ja pasunakoori patroon. Präänikuvabriku rajas tema vanaisa Ernst Sahvriuks. Leopold aga kavatseb vabrikut oluliselt laiendada ning ehitada raudteeharu jaamast vabrikusse.
- Hr. Peeter Pakiraam - Präänikuküla postiljon, hr. Sahvriukse koolivend ja hea sõber, muidu ka üks igati mõnus mees. Tal on viimasel ajal palju tööd, sest küla on kasvanud ja postironge käib nüüd tihedamini kui varem.
- Preili Elfriide Krihvel e. tädi Friida - Präänikuküla kooliõpetaja ning laulukoori ja näiteringi juhataja.
- Proua Leontiine Jänes e. tädi Lonni - eelmise õde, abiellus hiljuti zooloog hr. Aabram Jänesega ning kolis ära Ukulinna. Käib koos perega Präänikukülas suvitamas ja aitab tädi Friidal heina teha.
- jt.
k6ps