On viimane aeg võtta ühte kohta kokku ja ajakohastada kõik foorumlasi puudutavad reeglid, protseduurid ja tehnilised võtted.
A. „Hea kasutuse reeglid“, mis kehtivad alates foorumi avamisest, toimivad muutumatul kujul edasi ja on lugemiseks meie uutele foorumlastele.
B. Kasutajakonto loomine ja uue foorumlase heakskiitmine on teinud läbi mitmeid muutusi. Praegune kord on foorumi turvalisuse seisukohalt kõige odavam, samas ka väga hea kaitsevõimega.
C. Postituste loomine ja failide lisamine on muutunud aja jooksul palju kordi ja sõltub alati uuest tarkvaraversioonist. Viimane uuendus toimus 11-ndal märtsil 2021 ja muutused postituste tegemiseks on suured. Selle lõigu peaks kindlasti läbi lugema ka kõik kogemustega foorumlased.
Hea kasutuse reeglid.
1. Me ei kasuta foorumit oma isiklike arvete klaarimiseks ega teiste halvustamiseks. Ka minul on neid, kellest halvasti rääkida ja kodulehe omanikuna oleks mul ka vaba voli seda teha. Siiski hoian nii kodulehe kui foorumi puhtana, ehk siis ainult mudelraudtee- ja raudteega seotud teemade jaoks. Loodan, et ka Teie teete samamoodi. Muide, ka päevapoliitika ja erakondlik kuuluvus pole selle foorumi teemad.
2. Suhtume austavalt autoriõigustesse. Paneme üles ainult enda ja oma sõprade tehtud pilte ning jooniseid. Kui kusagil mujal ilmunud pildimaterjal on teema seisukohalt oluline, siis lisame oma jutule viite pildi algallika juurde.
3. Ropu suuvärgi ja kiusliku jutuga pole sellel foorumil mõtet proovi teha - ei ole see koht.
Uue kasutajakonto loomine, aktiviseerimine ja esimesed postitused.
1) Kasutajakonto loo foorumi juures vastavalt arvuti kuvatud juhistele.
2) Sellele peaks järgnema automaatkiri minu e-posti ja ma võtan Sinuga ühendust e-maili teel. Et automaatkirjade funktsioon alati ei toimi, siis kirjuta ise oma konto loomisest minu e-posti aadressile.
3) Kui side loodud, aktiviseerin käsitsi Sinu kasutajakonto.
4) Esimesed 2 postitust saavad teistele nähtavaks peale minu heakskiitu.* Algus on uue kasutaja jaoks küll veidi vaevaline, aga see-eest kaitseb foorumit spämmirobotite rünnakute eest ja ka libakontosid loovad käsitöölised ei pääse löögile.
Postituste tegemine.
Uuel tarkvaral puudub eelvaate võimalus, seega tuleb kohe peale postituse valmimist, klõpsida nupule „Lisa“. Avastatud vigade parandamiseks või materjali lisamiseks klõpsi postituse all asuvale nupule „Muuda“ (avaneb algne postituse tegemise keskkond).
Failide lisamine.
Ühe pildi või muu lisatava faili suurus võib olla max 2MB ja ühele postitusele saab lisada korraga kuni 8 faili. Lubatud faililaiendid on; jpg, jepg, gif, png, txt, pdf, tar.gz, tgz, tar.bz2
Aastaid tagasi oli piltide suurim laius rangelt ette antud, nüüd sobivad kõik pildid. Täissuuruses pildid (ekraanil laiusega umbes 1000px) kaotavad natuke oma teravuses, mistõttu võiks parema kvaliteedi nimel piltide mõõtusid enne üleslaadimist vähendada (600px kuni 800px).
Üleslaadimine on kahe-astmeline, kõigepealt klassikaline üleslaadimine postituse sisestamise akna alumises osas ja seejärel lisamine postitusele. Klõpsides nupule „Sisesta“, lisatakse fail pisipildina postituse alla. Faili lisamiseks tekstiridade vahele, loo soovitud kohta 3 tühja rida ning aseta (aktiviseeri) kursor keskmise tühja rea algusesse ning seejärel lohista pilt üleslaetud failide seast valitud kohale. Kui on vaja sundida lehte end kerima (vahemaa üleslaetud pildi ja asukoha vahel teksti sees on liiga suur), siis kõige parem on seda teha artikliala vasaku ääre kohal (programm reageerib kõige paremini).
Copy-Paste ehk eelnevalt valmiskirjutatud teksti sisestamine postitusse.
Kopeeri tekst oma arvutis asuvalt faililt. Aseta kursor postituse tekstialasse ja vajuta kiirklahvidel Ctrl+V. Postituse tekstialas näed kirjutist täpselt samasugusena, kui algsel dokumendil (taandread, liigendavad tühjad read jm on kõik olemas). Klõpsi nupule „Lisa“ ja avaneb postitus tegelikul kujul – tühjad read, taandread, poolikud read ja isegi mõned sõnade vahed on kõik kadunud.
Klõpsi nupule „Muuda“ ja postituse loomise kast avaneb uuesti, aga seekord on teksti paigutus täpselt samasugune segadus, nagu oli näha postituses. Nüüd tee vajalikud korrektuurid – lisa sõnade vahed, eralda erinevad tekstilõigud ja lisa lõikusi eraldavad tühjad read, Kui tekstiridade vahele peavad tulema ka pildid vm failid, siis lisa ka need. Kui kõik valmis, klõpsi nupule „Lisa“.
Nii kohmakat ja jaburat copy-paste vahendusel teksti lisamist, nagu viimane tarkvaraversioon ette näeb, mina ei mäleta. Arvata võib, et tarkvara loojad ise seda võimalust ei kasuta.
Et vanad reeglite ja juhiste versioonid on oma töö teinud ja enam ei kehti, siis kustutan need postitused ära.
22. märts 2021.